joi, 26 februarie 2009

Istoria pentru Doamne

Din anii facultatii mi-au ramas zeci de lucrari, proiecte, desene, instrumente de scris Rotring si rigle de lemn. Amintirile se contopesc cu mirosul de acuarele amestecata pe o bucata de cartorn, carbunele de la orele de desen, vesnica igrasie din salile de curs, dar si cafelele imprastiate pe pervaz si urme de amprente lasate de generatii intregi inaintea noastra.

Istoria artei este sinonima cu istoria literaturii, a modei si a parfumurilor. De cativa ani, am descoperit ca si colectionatul operelor de arta este o arta in sine. In primul rand greu sa gasesti o opera de arta. Piata este invadata de kitch, de turcisme, de chinezisme, moldovenisme, mitocanisme. De cand te trezesti inainte de ora 7 in alarma de la masina vecinului si pana reusesti sa adormi in sunetele stridente ale aceleiasi alarme.

Am vazut la cineva acasa, pe toti peretii, de la subsol si pana la mansarda, o multime de tablouri, nume mari ale picturii romanesti, Jean Keller, Samuel Mutzner, Alin Gheorghiu, Ion Salisteanu, Luchian, Corneliu Baba, Grigorescu si multi altii. Ce mai cred, ca sunt multe muzee care au mai putine opere de arta decat acest domn care a strans in zeci de ani atatea panze si catroane cat ai putea umple parterul muzeului de arta din Constanta.

Am amintit de colectionari, pentru care am un deosebit respect si consideratie, pentru ca acesti oameni au un scop in viata. O doamna care are un anticariat la parterul unui faimos hotel Bucurestean, m-a sunat acum cateva zile stiind pasiunea mea care se directioneaza catre parfumuri si catrte istoria parfumului, sa-mi spuns ca a primit cateva sticle goale de parfum, din cele vechi “cu pufaitoare“.

Nu am ajuns sa le vad, dar sper sa nu fie altcineva care sa le vada inaintea mea.

Acele sticlute minuscule, pline de matase si alama brodata, cu ciucurei colorati si mirosuri care inca le mai poti distinge pe peretii fragili. Am regasit acest delicat stil in magazinul meu preferat, BEAUTIK de la parterul unui bloc cu o arhitectura moderna, din Piata Victoriei, colt cu Doctor Felix. Parfumurile se numesc RANCE. Sunt frumoase, delicate, este o adevarata colectie de arome si mirosuri, mai puternice, mai de seara, mai florale, mai picante, mai pentru cadouri, mai vechi, mai isorice, mai deosebite pentru toate gusturile, pentru toate varstele, pentru TOATE DOAMNELE. Va sfatuiesc sa va duceti pana acolo intr-o zi cu soare si sa le ceretie domnisoarei care va va intampina cu zambetul pe buze. Mirosul lor o sa va faca sa intelegeti, daca nu stiti deja, CAT DE DEOSEBITE SUNTETI!