duminică, 16 noiembrie 2008

Parfumuri de 5 stele pentru a fi purtate de Craciun


Astazi va povestesc de doua parfumuri de 5 stele. Multi autori renumiti de cronici in ale aromelor au scos carti despre unicitatea acestora. M-am inspirat pentru alegerea acestora din ultima carte scrisa de un expert - Luca Turin, care mi-a sosit direct din State, de la bunul meu prieten Florin, care ma aprovizioneaza periodic cu noutati din domeniu.

Cu notitzele scrise pe un servetzel, imi iau consoarta de mana in speranta ca vom gasi cate un argument pentru fiecare stea pe care Turin a dat-o parfumurilor si plecam pentru a "degusta" 2 din cele mai apreciate parfumuri, cu gandul de al le folosi in avantajul nostru la petrecerea de Craciun.

Ne oprim la un mare magazin de parfumuri unde gasim prima recomandare a criticului. SHALIMAR. A fost facuta de Jacques Guerlain, care a mostenit imperiul Guerlain de la tatal sau Gabriel Guerlain, fiul intemeietorului casei Guerlain, Pierre Francois Guerlain.

SHALIMAR isi pastreaza reteta originala din 1925, ingredientele sale, atunci ca si acum, fiind apreciate de generatii intregi. Nota de top - Bergamota. Note de mijloc - Iris si Mirt Dulce, ioar nota de baza, ce ramane pe piele dupa ce trec pupaturile de bun venit - vanilia, care iti aminteste se inghetata pe care o vei manca in urmatoarea vacanta pe plaja din Mykonos, Grecia.

Urmatorul parfum AZZARO PUOR HOMME, are sloganul "UN PARFUM POUR LES HOMMES, QUI AIMENT LES FEMMES QUI AIMENT LES HOMMES". Este un parfum usor vulgar, nepretentios, un fougere, construit cu un acord perfect intre lavanda si Genarium din clasa frumos mirositoarei Magnolie, foarte "old school". Ca si note de mijloc se simte Santalul, Lamaia, Busuiocul si Vetiver - o iarba care miroase mereu proaspat si usor iute, iar Patchouli opreste Musk-ul din baza sa devina prea animalic.

marți, 4 noiembrie 2008

Transpiratie nemirositoare?


Oare femeile se dau in vant dupa mirosul de mascul transpirat? Ma gandesc ca asta este si motivul pentru care la sala de sport, unde nadusesc si se chinuie o multime de barbati tragand frenetic de fiare intre 18 si 19.30 in fiecare zi, sunt angajate numai domnisoare. De ce sunt atat de amabile si zimbitoare cu barbatii si atat de necrutzatoare si lipsite de indulgenta cu femeile? De ce se face curat mai mult si mai bine la vestiarul barbatilor decat in cel al femeilor? O femeie sigur ar vedea o multime de motive chiar si in acest aspect. Noi, mai putin.

Dar ce conteza?

De 2 luni mi-am luat inima-n dinti si sotzia de mana si mergem de 2 ori pe saptamana sa tragem de fiare. Apoi, cu greu, tinandu-ne bine unul pe celalalt in bratze sau de mana, coboaram incet treptele sa nu ne pricinuim mai multa suferintza decat este necesr. Poate ca si asta este doar un motiv in plus sa ne aratam pasiunea unul fatza de celalalt, nu numai sa ne sprijimim si sa ne vaitam reciproc de cat de bine/rau ne simtim cand tragem usa de la vestiar dupa noi.

M-am intrebat, oare a fost cineva interesat sa capteze aceste mirosuri, care pentru unii sunt o adevarata dezmierdare iar pentru altii sunt un calvar? Eu am descoperit o linie de parfumuri care sunt extrem de controversate. Aceasta controversa face ca de cand au aparut acum catva ani sa fie unele dintre cele mai vandute parfumuri de nisa din cate exista. Nu sunt scumpe, dar nici ieftine. Cert e ca oricine si le poate permite. Sunt pana in 300 de lei. Dar nu cred ca pretul este cel important. Ci contraversele pe care le lasi in urma ta. Pentru un tip care miroase a ANIMAL si MOSC, garantat nu va trece neobservat in anturajul sau sau chiar si pe strada. Sau o fata care miroase a MIRT si COGNAC? Oare ce ar zice lumea? Este ca si o combinatie intre bine si rau, lumina si intuneric, alb si negru, pisica si caine, femeie si barbat. Aceste note chiar exista. Si la noi. Eu am incercat si mi-am luat un parfum care are ca si nota predominanta IASOMIA si TABAC-ul. Se numeste JASMIN ET CIGARETTE de la ETAT LIBRE D'ORANGE.

Va mai povestesc despre acestea alta data.

Corabii pe uscat


Azi am o zi mai aglomerata. Am de facut cateva retusuri la o campanie. Am iesit 2 minute pe hol, atat cat sa imi pot lua o ciocolata cu lapte de la tonomatul asezat strategic in coltul cel mai indepartat al firmei. In drum sper locul cu pricina, ma gandesc de ce oamenii nu gusta mai mult din partea senzoriala a vietii, de ce musca din carne nu nu adulmeca mirosul carnii. Cateva secunde m-am gandit la carnea propriuzisa dintr-o friptura suculenta, dar adevarul e ca mai interesanta e “carnea” pe care incercam sa o adulmecam in vesnica noastra cautate de perfectiune.

Intr-un weekend trecut, am mirosit un parfum care are ca si componenta pielea si lemnul. Nu e vorba de pielea umana. Exclus. In limba romana nu e nici o diferenta semantica intre piele umana si pielea folosita la pantoti sau la sireturile de la pantofi. Intre Leather si Skin e o diferenta mare.

In fine. Parfumul de care va spun acum e unul aparte, pentru pretentiosi. Adica pentru cei care cu greu isi pot gasi un parfum pe gustul lor. Pielea intre foarte bine in combinatie cu lemul. Lemnul acela pe care el simteam in apropierea fabricilor de mobila, cu clei amestecat si miros de abur. Imi amintesc avel miros cand pe la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 faceam copi dupa corabii ca Golden Hind sau Bricul Mircea din lemn si furnir de mahon, lipite cu prenandez, dupa planuri care le gaseam si le maream la scara, in revista Modelim. Cand incepea sa miroasa a ars placajul din cauza panzei de traforaj care se incingea, era un miros care ma facea sa vad mai aproape finalizarea corabiei, sa ma gandesc de unde mai pot lua cateva sute de grame de baitz care inegrea partea care statea in mod normal in apa, sau ce lac sa ii dau corabiei cand ajungeam la stadiul de a cauta baghete pentru catarge sau cearsafuri albe, apretate luate cu mare grija sa nu observe nimeni - din dulapul bunicii. Prenandezul intotdeauna prea tare pentru al imprastia uniform pe cantul placajului, uneori prea subtire pentru a tine furnirul de tei sau mahon, contactul cu buricele degetelor care ramaneau uneori atat de bine ancorate pe lemn ca desprinderea lor insemna sa o iau de la capat cu lipitul furnirului. Am ridicat mai multe astfel de constructii din lemn si prenandez dar niciodata nu am reusit sa zic GATA. Asta a fost. Am finalizat-o pe aceasta. Sa trec la urmatoarea. Poate si pentru ca am trecut la un alt nivel, alta varsta, alte preocupari, alt timp liber folosit altfel.

Da. Parfumul acela se numeste PASSION BOISÉE de la FRAPIN. Cred ca aici este marea diferenta dintre imensele magazine de parfumuri unde nepotii meseriasilor care faceau pe vremuri stilouri sa isi prezinta colectii de bijuterii sau parfumuri. In anii 60 faimosii fabricanti de pantofi sport acum sunt nu mai putin faimosi in sprayuri ieftine si after shaveuri denim cu barbati goi pe ambalajele din carton plastifiat.

Cei de care va vorbesc eu sunt nepotii sau stranepotii celor care au facut la inceput parfumul. Si acum, bucurandu-se de respectul generetiilor, fac in continuare acelasi parfum, cu aceleasi ingrediente naturale, pentru care traditia este mai mult decat un cuvant spus la o ciocolata calda.